El passat 6 de maig de 2024 es va publicar al DOGC la RESOLUCIÓ EMT/1510/2024, de 26 d’abril, per la qual s’obre la convocatòria per a l’any 2024 de la línia de subvencions de nuclis d’R+D Green a projectes d’R+D en economia circular en l’àmbit dels residus (ref. BDNS 757989).
Els Nuclis d’R+D Empresarial a l’Economia circular són una oportunitat per desenvolupar nous projectes de recerca i desenvolupament relacionats amb els residus amb l’objectiu d’iniciar nous processos a l’empresa o millorar els existents a partir d’innovacions tecnològiques.
Aquests Nuclis d’R+D són subvencions de fins a 250.000 euros per desenvolupar projectes en el procés productiu de l’empresa sol·licitant o per implantar a un tercer.
Els ajuts es dirigeixen a empreses de forma individual o en cooperació amb altres empreses locals, socis internacionals o amb agents acreditats TECNIO. El pressupost mínim dels projectes ha de ser de 120.000 euros.
Aquesta convocatòria es desenvolupa juntament amb ACCIÓ amb l’objectiu de contribuir en l’increment de la inversió en R+D a Catalunya en l’àmbit dels residus.
Els ajuts Nuclis d’R+D en Economia circular són subvencions dirigides a empreses amb establiment a Catalunya. Es valoraran aspectes com la qualitat tecnològica, la implementació i l’impacte del projecte. Els requisits generals per sol·licitar l’ajut són:
- Els projectes s’han de realitzar a Catalunya i han d’estar relacionats amb la generació o gestió dels residus i comportar una clara millora tecnològica.
- Els projectes hauran d’estar emmarcats dins els sectors i les tecnologies transversals identificades en l’estratègia d’especialització RIS3CAT.
- Les empreses han de tenir capacitat per desenvolupar projectes d’R+D i han de tenir, almenys, quatre anys de vida.
El termini de presentació de les sol·licituds finalitza el proper 26 de juny de 2024.
De forma específica, en relació al vector residus es consideren actuacions subvencionables les següents:
- Projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental en Economia Circular.
Els projectes han d’estar relacionats amb la prevenció, la reducció de la generació i la gestió correcta dels residus, han de comportar nous processos o la millora tecnològica dels ja existents i s’han de poder classificar en alguna de les categories següents:
- a) Projectes de R+D on el producte/servei/tecnologia podrà ser utilitzat dins del procés productiu del propi sol·licitant. Aquesta tipologia de projectes d’R+D tindran com a objectiu implantar el resultat del projecte en centre/s operatiu/s propi/s del beneficiari.
- b) Projectes de R+D on el producte/servei/tecnologia dissenyat és per implantar a un tercer.
Aquesta tipologia de projectes d’R+D tindran com a objectiu dissenyar una tecnologia a implantar a una altre entitat no participant en el projecte.
I, per a les dues categories, els projectes d’R+D han de tenir com a objectius:
– Que el valor dels productes, materials i recursos es mantinguin el màxim de temps possible dins l’economia.
– Generar el mínim de residus possible. – Caminar cap a l’objectiu de màxima eficiència en l’ús de recursos, reduint el consum de matèries primeres i la generació de residus en tot el cicle de vida dels productes.
– Millora de processos de tractament de residus amb l’objectiu de recuperar recursos o disminuir la quantitat de residus que finalment són destinats a dipòsit (millora de processos de tractament).
Els projectes seran elegibles si els residus objecte de l’actuació, es troben dins de l’àmbit d’aplicació definit a l’article 3 de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sols contaminats per una economia circular.
Per més informació teniu enllaç a l’ajut d’ACCIO i de l’ARC:
Recent Comments